Kulinaria Gliwickich Seniorów
Droga Seniorko, Drogi Seniorze!
czy posiadasz przepis, którym chciałbyś się podzielić z innymi? Ta rubryka została stworzona właśnie po to!
Zachęcamy do przesyłania swoich sprawdzonych przepisów na mail seniorzy@gods.gliwice.pl, a poniżej prezentujemy nadesłane przepisy naszych Seniorów.
DESERY
Ciasto: KOPA
Składniki:
300 g okrągłych biszkoptów
1 puszka brzoskwiń 820g
1 puszka ananasów 560g
Śmietana kremówka 30% 800ml
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 torebki śmietany-fix
Suszone morele 100g
Rodzynki 100g
Suszona żurawina 100g
Orzechy, można również dodać płatki migdałowe 100g
350 ml wódki 40%
Owoce z puszki odsączyć na sitku i pokroić na małe kawałki. Morele pokroić na małe kawałki, dodać rodzynki, żurawinę – całość zalać sokiem z owoców z puszki i odstawić na 2 godz. Po 2 godz. odsączyć. Orzechy posiekać. śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz śmietaną-fix.
Śmietanę, bakalie i owoce podzielić na 3czesci. W półmisku ułożyć jedną część namoczonych w alkoholu biszkoptów, przykryć jedną częścią bitej śmietany,
na śmietanę wyłożyć jedną cześć owoców i bakalii po czym dwukrotnie czynność powtórzyć. Całość włożyć do lodówki na klika godz.
Ciasteczka: PIERNIKI w 7 minut
Składniki:
0,5 kg mąki
20 dkg. miodu
20 dkg. cukru pudru
12 dkg. margaryny
1 szt. jajko
1 łyżeczka sody
1 op. przyprawy do piernika
Miód razem z cukrem i przyprawą gotujemy i schładzamy.
Mąkę z sodą mieszamy , dodajemy margarynę i jajo oraz wlewamy miód i wyrabiamy aż masa będzie lśniąca. Schładzamy w lodówce.
Na drugi dzień , wałkujemy na gr. 0,5 cm i wykrawamy formy pierników.
Pieczemy w temp. 180 st. przez 7 min.
Ciasto: POCAŁUNEK MURZYNKA
Składniki na ciasto:
Po szklance cukru, śmietany i mąki, jajo, łyżeczka sody, łyżka octu, 3 łyżki maku,
2 łyżki kakao, rodzynki ,migdały, figi, orzechy, skórka otarta z pomarańczy.
Składniki na krem:
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej,1 kostka masła,0,5 litra mleka ,4 łyżki cukru, cukier waniliowy.
Ciasto: Utrzeć jajo z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet
i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części: do pierwszej włożyć sparzony i utarty mak, do drugiej kakao, a do trzeciej drobno posiekane bakalie i otartą skórkę z pomarańczy. Upiec osobno 3 placki.
Krem Z 0,5 l mleka odlać trochę do szklanki i rozpuścić obydwie mąki. Pozostałą ilość mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Cienką strużką wlewać rozpuszczone mąki do gotującego mleka ciągle mieszając. Po wystudzeniu utrzeć
z masłem. Ostudzone placki przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać polewą.
Ciasto olejowe z owocami
Składniki na ciasto:
5 jaj
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i wanilią. Dodać mleko, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Gotowe ciasto przelać na blaszkę poukładać owoce. Piec 40 min w temp. 190 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu poprószyć cukrem pudrem.
PRZETWORY
Pikle pomidorowe
Składniki:
300 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 gałązki koperku
1 szkl octu jabłkowego
1 szkl wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy i osuszamy. Myjemy koperek. Czosnek obieramy. Do słoiczkółw wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni. Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę. Po 10 minutach ciepłą zalewą rozlewamy z przyprawami do słoików
z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
Przepis na 2 słoiki po 400 ml.
Syrop imbirowy
Składniki:
100g świeżego imbiru
sok z 1 cytryny
2 szkl wody
2 szkl cukru
Przygotowanie:
Imbir obieramy, najlepiej łyżeczką i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków
i zakręcamy. Papkę imbirową wyrzucamy lub dodajemy do herbaty. Można również Pasteryzować przez 10 minut.
RYBY/MIĘSO
Schab
Składniki:
1/2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego lub cydru
750 ml wody
3 łyżki sosu sojowego*
700 g schabu bez kości
1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka ziemniaczanej
8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
70 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Schab kroję na 1/2 cm plasterki, odkładam. W garnku na oleju i maśle duszę pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
Dodaję piwo/wino/cydr i gotuję ok. 3 minuty. Zalewam gorącą wodą, dodaję sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować.
W gotujący się na dużym ogniu wywar wkładam plasterki schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję mięso przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie 2 – 3 razy je przewracam.
Przez sitko, bezpośrednio do potrawy, dodaję obydwie mąki, mieszam i zagotowuję. Dodaję posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz kremówkę. Gotuję przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając sos.
Śledziki z Inowrocławia
Składniki:
1 kg śledzia świeżego
3-4 cebule
keczup pikantny
ziele ang.
liść laurowy
sól, pieprz
Zalewa:
1/2 szkl. octu, oleju, wody, płaska łyżeczka cukru
W garnku układać warstwami: cebula, sól pieprz, śledzie pokrojone w kawałki, keczup i ponownie cebula, sól i pieprz itd. Po ułożeniu warstw zalać zalewą, dodać liść laurowy, ziele ang. i zagotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania (pyrkania) gotować ok 10 minut. Odstawić do przestygnięcia i przełożyć do słoika.