Home Kulinaria Gliwickich Seniorów Kulinaria Gliwickich Seniorów Droga Seniorko, Drogi Seniorze! czy posiadasz przepis, którym chciałbyś się podzielić z innymi? Ta rubryka została stworzona właśnie po to! Zachęcamy do przesyłania swoich sprawdzonych przepisów na mail seniorzy@gods.gliwice.pl, a poniżej prezentujemy nadesłane przepisy naszych Seniorów. DESERY Ciasto: KOPA Składniki: 300 g okrągłych biszkoptów 1 puszka brzoskwiń 820g 1 puszka ananasów 560g Śmietana kremówka 30% 800ml 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 torebki śmietany-fix Suszone morele 100g Rodzynki 100g Suszona żurawina 100g Orzechy, można również dodać płatki migdałowe 100g 350 ml wódki 40% Owoce z puszki odsączyć na sitku i pokroić na małe kawałki. Morele pokroić na małe kawałki, dodać rodzynki, żurawinę – całość zalać sokiem z owoców z puszki i odstawić na 2 godz. Po 2 godz. odsączyć. Orzechy posiekać. śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz śmietaną-fix. Śmietanę, bakalie i owoce podzielić na 3czesci. W półmisku ułożyć jedną część namoczonych w alkoholu biszkoptów, przykryć jedną częścią bitej śmietany, na śmietanę wyłożyć jedną cześć owoców i bakalii po czym dwukrotnie czynność powtórzyć. Całość włożyć do lodówki na klika godz. Ciasteczka: PIERNIKI w 7 minut Składniki: 0,5 kg mąki 20 dkg. miodu 20 dkg. cukru pudru 12 dkg. margaryny 1 szt. jajko 1 łyżeczka sody 1 op. przyprawy do piernika Miód razem z cukrem i przyprawą gotujemy i schładzamy. Mąkę z sodą mieszamy , dodajemy margarynę i jajo oraz wlewamy miód i wyrabiamy aż masa będzie lśniąca. Schładzamy w lodówce. Na drugi dzień , wałkujemy na gr. 0,5 cm i wykrawamy formy pierników. Pieczemy w temp. 180 st. przez 7 min. Ciasto: POCAŁUNEK MURZYNKA Składniki na ciasto: Po szklance cukru, śmietany i mąki, jajo, łyżeczka sody, łyżka octu, 3 łyżki maku, 2 łyżki kakao, rodzynki ,migdały, figi, orzechy, skórka otarta z pomarańczy. Składniki na krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej,1 kostka masła,0,5 litra mleka ,4 łyżki cukru, cukier waniliowy. Ciasto: Utrzeć jajo z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części: do pierwszej włożyć sparzony i utarty mak, do drugiej kakao, a do trzeciej drobno posiekane bakalie i otartą skórkę z pomarańczy. Upiec osobno 3 placki. Krem Z 0,5 l mleka odlać trochę do szklanki i rozpuścić obydwie mąki. Pozostałą ilość mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Cienką strużką wlewać rozpuszczone mąki do gotującego mleka ciągle mieszając. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Ostudzone placki przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Ciasto olejowe z owocami Składniki na ciasto: 5 jaj 1 szkl. oleju 1 szkl. mleka 4 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy cukier puder Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i wanilią. Dodać mleko, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Gotowe ciasto przelać na blaszkę poukładać owoce. Piec 40 min w temp. 190 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu poprószyć cukrem pudrem. PRZETWORY Pikle pomidorowe Składniki: 300 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki koperku 1 szkl octu jabłkowego 1 szkl wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżka ziaren gorczycy Przygotowanie: Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy i osuszamy. Myjemy koperek. Czosnek obieramy. Do słoiczkółw wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni. Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę. Po 10 minutach ciepłą zalewą rozlewamy z przyprawami do słoików z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce. Przepis na 2 słoiki po 400 ml. Syrop imbirowy Składniki: 100g świeżego imbiru sok z 1 cytryny 2 szkl wody 2 szkl cukru Przygotowanie: Imbir obieramy, najlepiej łyżeczką i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Papkę imbirową wyrzucamy lub dodajemy do herbaty. Można również Pasteryzować przez 10 minut. RYBY/MIĘSO Schab Składniki: 1/2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego lub cydru 750 ml wody 3 łyżki sosu sojowego* 700 g schabu bez kości 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka ziemniaczanej 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 70 ml śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Schab kroję na 1/2 cm plasterki, odkładam. W garnku na oleju i maśle duszę pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodaję piwo/wino/cydr i gotuję ok. 3 minuty. Zalewam gorącą wodą, dodaję sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować. W gotujący się na dużym ogniu wywar wkładam plasterki schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję mięso przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie 2 – 3 razy je przewracam. Przez sitko, bezpośrednio do potrawy, dodaję obydwie mąki, mieszam i zagotowuję. Dodaję posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz kremówkę. Gotuję przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając sos. Śledziki z Inowrocławia Składniki: 1 kg śledzia świeżego 3-4 cebule keczup pikantny ziele ang. liść laurowy sól, pieprz Zalewa: 1/2 szkl. octu, oleju, wody, płaska łyżeczka cukru W garnku układać warstwami: cebula, sól pieprz, śledzie pokrojone w kawałki, keczup i ponownie cebula, sól i pieprz itd. Po ułożeniu warstw zalać zalewą, dodać liść laurowy, ziele ang. i zagotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania (pyrkania) gotować ok 10 minut. Odstawić do przestygnięcia i przełożyć do słoika. Wsparcie dla organizacji Baza NGO Lokale - Rezerwacja Oferta dla szkół Oferty wolontariatu Strefa Seniora Do pobrania Wydarzenia Kontakt